Turneu național de dezbateri

”Politica medicamentului, între pacient, decizie medicală, reglementări, prețuri și implicații legale”

CONTEXT

Politica medicamentului este o problemă centrală a oricărui sistem de sănătate modern. Felul în care este reglementată, înțeleasă și aplicată are un impact major asupra accesului pacienților la tratamente adecvate.
Politica medicamentului are o hartă complexă de actori jucători (decidenți, cadre medicale,  pacienți, companii farmaceutice și societate în ansamblu) și nuanțe (de la realitatea practicii medicale, la presiuni financiare, limitări de cunoaștere și inovații)

 

OBIECTIV
Programul este destinat educării medicilor, pacienților și jurnaliștilor cu privire la mecanismele și implicațiile complexe ale politicii medicamentului. Programul vizează, de asemenea, factorii de decizie, în vederea realizarii unui proces de ajustare și revizuire a realităților aflate la intersecția dintre politicile publice și realitatea practicii medicale.

ORGANIZATORI 

logo_carmae - mare rau         logo 10

cu sprijinul image

 

DETALII ȘI AUDIENȚĂ

Proiectul se desfasoara în perioada iunie-decembrie 2018, la București, Timișoara, Iași, Cluj, Tg. Mureș. Turneul național face parte din proiectul “Program experiential si educational pentru imbunatatirea politicii medicamentului din Romania”.

Programul cuprinde seminarii cu practicienii din domeniul medical, ateliere dedicate asociatiilor de pacienti si mass-media, dezbateri cu membrii ai Parlamentului.

 

TEMATICI ȘI LECTORI

Autorizare, politică de preț și rambursare – Proces legislativ și relevanța pentru practicieni
Prof. dr. Robert Ancuceanu
– profesor la Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila” București (vezi prezentarea)


Practică medicală – Relevanța și implicațiile deciziei medicale în tratamente: protocoale, prescripții, și adaptarea tratamentului la nevoile pacientului
Conf. dr. Cătălin Codreanu
– medic primar reumatologie, Doctor în științe medicale, manager Centrul de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia, președinte al Societății Române de Reumatologie  (vezi prezentarea; vezi prezentarea 2)

Conf. dr. Daniel Lighezan – Șef secție Medicină Internă la Spitalul Clinic Universitar de Urgență Timișoara, Conferențiar la UMF Victor Babeș Timișoara (Lighezan Ghiduri Protocoale 2018 final)


Aspecte și proceduri legale relevante – La ce să fim atenți / implicațiile legale ale prevederilor legislative curente
Av. Liviu Fătu
– expert în drept administrativ, consultant pentru instituții publice din domeniul sănătății (vezi prezentarea 1; prezentarea 2)


Buget și finanțare în sănătate – Mecanismele de finanțare și implicații ale acestora în practica medicală
Dr. Horia Cristian
– medic primar chirurg, coordonator al centrului de politraumatologie “Casa Austria” din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, profesor la UMF “Victor Babeș” Timișoara (vezi prezentarea)


Etica în politica medicamentului și prescrierea acestora – Perspectiva pacienților asupra îngrijirii sănătății lor
Dr. Cristian Ducu
– doctor în filosofie al Universității din București, președinte al European Ethics & Compliance Association (vezi prezentarea)


Pentru înscriere și informații suplimentare: mihaela.buligan@pointpa.ro