Există momente-cheie în istoria oricărui sistem, care au potențialul de a genera schimbări durabile. Suntem martori la maturizarea secolului XXI. Se schimbă definiția sănătății și a sistemului de sănătate. În acest context, poate fi 2018 un moment de inflexiune pentru sistemul de sănătate?
Ediția a 2a a Conferinței ThinkHealth și-a propus să provoace schimbări de perspective, de politici și modele de business, și, împreună cu cei mai importanți actori din sănătate, să găsească raspunsuri la trei teme mari de reflecție: care ar trebui să fie proiectul Romaniei pe sănătate pentru Președintia Consiliului UE din 2019/ Cum evităm următoarele crize din sănătate/ Cum facem tranziția de la un sistem de sănătate paternalist la unul construit pe parteneriate.
ThinkHealth in cifre :
150 participanti (autoritati, industrie, organizatii ale societatii civile, medici, reprezentanti ai partidelor politice, lideri de opinie, mass media)
19 speakeri (din România, Estonia, Marea Britanie și Bulgaria)
8 parteneri comerciali și 9 parteneri media
Comunitatea ThinkHealth
Moment aniversar: Point Public Affairs împlinește 10 ani
TAKE AWAY MOMENTS
Ain Aaviksoo – Secretar General Adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație, Ministerul pentru Afaceri Sociale, Estonia
”Oamenii sunt din ce în ce mai bine informați și mai exigenți iar finanțarea îngrijirilor medicale se dovedește nesustenabilă. În acest context, sprijinirea inovării digitale în domeniul medical și promovarea serviciilor de e-health vor avea un impact semnificativ asupra bugetului sănătății și promovarea unui sistem sanitar centrat pe pacient. „Încrederea nu a aterizat în Estonia printr-un miracol. Ea se clădește și se câștigă”
GUEST SPEAKER: Sorina Pintea, Ministrul Sănătății
”Modelul de succes al Spitalului de Urgență din Baia Mare, de managementul căruia m-am ocupat timp de 5 ani, poate fi replicat la nivelul macro al sistemului de sănătate. Cheia succesului este să te înconjori de o echipă bună de specialiști, motivată și entuziastă”.
”Felul diferit în care oamenii au început să se raporteze la sănătate va revoluționa arhitectura sistemelor de sănătate. Sistemul paternalist va dispărea, în favoarea celui bazat pe colaborare. Accesul la tratament, calitea serviciilor medicale și prețul acestora sunt trei parametri pe care politicul trebuie să le echilibreze în favoarea pacientului. Clasa politica greșeste când incearcă să facă mai mult, în loc să se concentreze să facă mai bine”.
MODERATOR
E-NOVAȚIA E SĂNĂTOASĂ
KEYNOTE SPEAKER: Ain Aaviksoo – Secretar General Adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație, Ministerul pentru Afaceri Sociale, Estonia
SE POATE
Speed interview cu Sorina Pintea, Ministrul Sănătății
PUNCTUL DE INFLEXIUNE
Cum arată viitorul sistemului de sănătate? Care este / ar trebui să fie proiectul României din domeniul sănătății pentru 2019, anul în care vom deține președinția Consiliului Uniunii Europene?
DAI UN BAN, DAR STAI ÎN FAȚĂ?
Sunt banii principala problemă a sistemului de sănătate? ”Ar fi mai înțelept întâi să se reformeze sistemele de sănătate înainte de a arunca mai mulți bani în sistem.” (Organizația Mondială a Sănătății)
SĂNĂTATEA FACE TOȚI BANII
Speed interview cu Razvan Vulcănescu – Președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate
„Avem capacitatea sa regândim și să reformăm corect sistemul dacă evaluăm datele existente prin utilizarea acestora printr-un mecanism de tip poate -HSA”, gestionând anumite riscuri după același model ca un asigurator privat. Contractele cost volum: din 2015 până în prezent au înregistrat o evoluție favorabilă. În 2018 creditele bugetare şi de angajament aferente programelor naţionale de sănătate curative au crescut cu 20% față de anul trecut, în timp ce legislația aferentă este în continuare perfectibilă. Se pot lua în calcul și solutiile multiple winners la contractele cost-volum, cu condiția ca legislația să stabilească mai mulți câștigători, care să formeze contractul, astfel încât spitalul să nu ajungă în imposibilitatea de a furniza servicii medicale. Recomandarea Consiliului Concurenței este ca intervalul optim de derulare a contractelor să fie de 1 an, pentru a permite accesul mai multor furnizori. Pentru contractele multianule, lucrurile trebuie gândite în perspectivă și trebuie să se țină cont și de specificul legislației existente”
ECHIPA THINKHEALTH VĂ MULTUMEȘTE!
PARTENERI SILVER
PARTENER