Industria de public affairs din Europa se va reuni la București în mai 2016 cu ocazia celei de-a șasea ediții a conferinței anuale a platformei Public Affairs Community of Europe (PACE), singura care reunește organizații naționale de profesioniști în public affairs și lobby din Europa. Gazda reuniunii va fi Asociaţia Registrul Român de Lobby (ARRL) la Bucureşti. Decizia a fost luată la Viena, la întâlnirea anuală a PACE.
„Întâlnirile anuale prilejuiesc un schimb de informații extraordinar de util între organizațiile membre PACE cu privire la diversitatea politică a statelor europene, dar și a inițiativelor de reglementare în materia lobby-ului și eficiența acestora în planul societății. Pentru noi este cu atât mai relevant cu cât discuțiile politice la nivel de Guvern si Parlament pentru eventualitatea unei legi a lobby-ului au fost reluate. Ne dorim o lege europeană și modernă, care să se concentreze pe transparența echitabilă a intereselor tuturor celor care influențează politicile publice.” a spus Laura Florea, Preşedinte ARRL.
Reglementarea lobby-ului și standardele de transparență în statele europene și la Bruxelles au fost principalele subiecte care au fost dezbătute la întânirea din acest an care a avut loc la Viena, găzduită de asociația austriacă de public affairs. Membrii PACE au agreat că Registrul European pentru Transparenţă trebuie să stea drept model pentru reglementările din statele membre, așa cum se întâmplă în Franța și în Austria.
La conferință au participat reprezentanţi ai asociațiilor naționale de lobby şi public affairs din 16 ţări europene, alături de reprezentanți ai OCDE, ai Transparency International și a celor două organizaţii a lobbyiștilor, cu sediul la Bruxelles (SEAP, EPACA). La aceeași conferința, ARRL România a fost desemnată drept organizatoarea următoarei întâlniri.
Întrunirile anterioare ale membrilor PACE au avut loc la Roma (Il Chiostro – 2011), Madrid (APRI – 2012), în Paris (AFCL – 2013) și în Berlin (DE’GE’POL – 2014).
Despre Asociația Registrul Român de Lobby
ARRL a fost înființată în iunie 2010 cu scopul de a contribui la popularizarea și promovarea activității de lobby, drept o activitate multidisciplinară ce implică cunostințe juridice, economice, sociologice și de comunicare. ARRL are 11 membri, companii de consultanță în domeniu.
Mai multe detalii despre inițiativa de auto-reglementare, Codul de etică, Registrul de Transparență din România și Comisia de supraveghere găsiți pe: www.registruldetransparenta.ro.
Despre PACE
Public Affairs Community of Europe (PACE), este din 2011 singura organizaţie care permite consultarea permanentă între asociațiile profesionale de Public Affairs din Europa, dar şi promovarea şi compararea diferitelor experiențe pe care acestea le au în încercarea de a îşi reprezenta interesele la nivel național în fața instituțiilor publice. Scopul PACE este de a oferi sprijin profesioniștilor europeni în vederea promovării unui cadru mai transparent, în care toți reprezentanții, cu obligațiile şi drepturile lor, sunt trataţi în mod egal. Mai multe detalii gasiți pe www.paceurope.eu .