Think PoliticalRisk

 

Hotel Crowne Plaza, Crowne Hall B&C, 29 octombrie 2015

BRIEF EVENIMENT

Point Connections, în parteneriat cu Institutul de Studii Populare și Fundația Stânga Democratică prezintă conferința THINK Political Risk, prima inițiativă de acest gen din România, care abordează mecanismele și implicațiile deciziilor politice asupra mediului de afaceri și propune o citire nuanțată a riscului politic.

Analiza contextului politic din ultimii ani relevă un peisaj fluctuant și imprevizibil din punctul de vedere al personajelor, ideologiilor și mesajelor care-l populează. În acest peisaj este important ca oamenii de afaceri să înțeleagă care sunt acele mesaje care ar putea afecta mediul de business direct sau indirect, eventual înainte de a fi exprimate într-un act normativ. Vom fi conduși in acest demers de analiști și politologi din întreg spectrul politic, ca și de oameni de afaceri și specialiști independenți.

La finalul conferinței, l-am invitat pe fostul Președinte al României, Traian Băsescu, pentru un interviu pe tema anului 2012, cu focus pe analiza deciziilor politice ale momentului și a impactului lor economic, în încercarea de a desprinde care sunt lecțiile pe care mediul de afaceri ar putea să le învețe din acest demers analitic.

AGENDĂ CONFERINȚĂ

09.30 – 10.00

Înregistrare și welcome coffee

 

10.00 – 12.00

Mecanismele și impactul deciziilor politice

 

Moderatori:
Liviu Iolu, coordonator editorial Adevarul LIVE,
Liliana Munteanu, director Point Connections

Speakeri invitati:
Vasile Dâncu, Președinte, Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES), sociolog
Valeriu Turcan, consultant politic, fost purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale
Răzvan Orăsanu, Director Executiv, Institutul de Studii Populare
Ciprian Ciucu, Președinte al Consiliului Național de Integritate, director de programe, Centrul Român pentru Politici Europene

12.00 – 12.15

Coffee Break

 

12.15 – 14.00

Comunicarea mediului de afaceri cu politicienii. De la monolog la dialog

 

Moderatori:
Liviu Iolu, coordonator editorial Adevarul LIVE
Laura Florea, Managing Partner, Point Public Affairs

Speakeri invitati:
Radu Magdin, analist politic, Fundația Stânga Democratică
Valeriu Stoica, fondator Institutul de Studii Populare, fost președinte al PNL
Dragoș Roșca, entrepreneur & venture capitalist, Președinte Delta Asset Invest, membru al Consiliului Director al Romanian Business Leaders
Alin Teodorescu, Director, Institutul de sondare al opiniei publice IMAS, sociolog
Lucian Lumezeanu, analist politic, Point Public Affairs

“AskPolitics”: live interview cu Traian Băsescu, fost Președinte al României
Cu sprijinul paneliștilor și al participanților la conferință, intrăm în culisele anului 2012 – un an complicat atat din punct de vedere politic cât și economic. Încercăm sa aflăm de la Președintele jucător care au fost mecanismele deciziilor politice, să comentăm impactul acestora asupra economiei, să aflăm dacă și cum anumite disfuncționalitați puteau fi evitate și care sunt lecțiile care decurg pentru mediul de afaceri din această anamneză politică.

Profilul politic al anului 2012 a fost unul complicat.

Criza politică: demisia premierului Emil Boc, succedat de Mihai Răzvan Ungureanu și apoi de Victor Ponta, suspendarea Președintelui Traian Băsescu și două runde de alegeri – locale și generale.

Criza economică: investiții străine ajunse la minimul ultimilor 10 ani, cea mai slabă rată de absorbție a fondurilor europene, creștere economică 0 (sursa FMI), exporturile și comerțul în scădere, ținta de deficit bugetar ratată pentru prima dată în ultimii patru ani, iar datoria publică în creștere.

14.00 – 15.00

Networking lunch

 

PARTENERI