Point Connections organizează pe 9 noiembrie 2017 conferința internațională ThinkTrain, o dezbatere despre dezvoltarea sistemului românesc de căi ferate, prin prisma viziunilor, a voinței politice, a sincronicității și a capacităților de implementare.
Sistemul feroviar românesc are nevoie de o schimbare radicală a paradigmei de funcționare, fără de care România nu își poate atinge obiectivele de dezvoltare durabilă. Felul în care vor evolua căile ferate ține de o viziune strategică despre cum vrem să arate România modernă: competitivă, interconectată, eficientă din punct de vedere economic, actuală din punct de vedere tehnologic, centrată pe nevoile cetățeanului.
ThinkTrain își propune să promoveze ideea că dezvoltarea sustenabilă a României nu poate fi concepută în afara unui sistem coerent de căi ferate adaptat realităților secolului XXI. Ne dorim să provocăm schimbări de viziuni, politici și modele de business și să creăm un context interactiv de dialog între stakeholderi. Vom căuta, împreună cu dvs. și invitații noștri, răspunsuri la întrebările cine / când / cum / poate oferi căilor ferate române acces la acel viitor pe care ni-l dorim cu toții.
Conferința se adresează stakeholderilor relevanți din domeniul căilor ferate și infrastructurii:
– Autorități cu competențe în domeniu
– Comunitatea de business (companii active în domeniul căilor ferate și infrastructurii, asociații, consultanți)
– Specialiști, lideri de opinie
– Mass-media
OPENING SPEECH: ALEXANDRU MIRONOV – Scriitor de science fiction și jurnalist, personalitate importantă pentru popularizarea științei în România
Oamenii au fost întotdeauna fascinați de călătorii. Dorința de a ajunge cât mai departe și mai repede, de a depăși limitele, a creat o adevărată mitologie a călătoriei. De la covorul fermecat la balonul cu aer cald a lui Jules Verne, de la mașinile zburătoare la trenurile intergalactice, de la Expresul de Hogwarts din Harry Potter la vehiculele antigravitaționale, de la transportul magic la mașina timpului imaginația și realitatea se îmbină într-un univers bogat în posibilități.
Schimbarea paradigmei de funcționare a căilor ferate. Oamenii & mărfurile au nevoie să circule mai repede, mai departe și mai în siguranță. În acest context, cum regândesc factorii de decizie politică noile politici ae transportului?. Cine schimbă paradigma de funcționare a căilor ferate române? Care sunt mutațiile care pot proiecta căile ferate române în viitor? Viziune și voință politică.
Trăsăturile cheie ale unui sistem feroviar modern: integrare / conectivitate / sustenabilitate / mobilitate siguranță / competitivitate / stimulent al creșterii economice / orientare către tehnologie
Pregătiți pentru viitor? Trecerea de la mobilitatea gândită în termeni de căi rutiere la una care să asigure un pachet integrat de transport.
Moderator:
LILIANA MUNTEANU – Director Point Connections, o Divizie Point Public Affairs
Paneliști:
OCTAVIAN UDRIȘTE – Președinte Onorific, Clubul Feroviar
LUCIAN BODE – Președinte, Comisia pentru Transporturi și Infrastuctură, Camera Deputaților
SORIN BOTA – Vicepreședinte, Comisia pentru Transporturi și Infrastuctură, Camera Deputaților
VASILE ȘECLĂMAN – Director, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar, Consiliul Concurenței
MARIAN PĂUN – Președinte, Autoritatea pentru Reformă Feroviară
ANDREI VUȚĂ – Service Delivery Manager BG & RO, Kapsch
SORIN CHINDE – Director General, Grup Feroviar Român
REINVENTAREA GĂRII DE NORD PRIN REGENERARE FUNCȚIONALĂ ȘI CULTURALĂ
Conceptul de ”gară” evoluează, depășind funcționalitățile inițiale. Gările oferă azi pasagerilor noi experiențe, devenind un obiectiv în sine. Noua viziune despre gări le pune în centrul politicilor de regenerare urbană. Ce șanse are Gara de Nord să treacă într-o noua etapă?
Moderator:
LILIANA MUNTEANU – Director Point Connections, o Divizie Point Public Affairs
Paneliști:
TATIAN DIACONU – Director General, Immochan România
RUXANDRA CHIRIȚĂ – Director, Servicii de Consultanţă pentru Sectorul Public, PwC
CRISTIAN NEAGOE – Manager, Fundația Cărturești
Transportul feroviar ca element strategic. Cum ar putea căile ferate să susțină dezvoltarea economică și creșterea calității vieții în România?
Abordări vizionare pentru realități sensibile. Dezvoltarea și investițiile – doar o chestiune de bani? Bani de la bugetul de stat, fonduri europene sau surse alternative de finanțare, aport tehnologic, integrarea în marile circuite economice, prioritizarea proiectelor, îmbunătățiri legislative, creșterea capacității administrative, comunicare inter- instituțională.
Moderator:
ADELINA ȚINȚARIU – Consultant Public Affairs, Point Public Affairs
Paneliști:
NINEL CERCEL – Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor
DORIN MITAN – Director Direcția de Strategie, Compania Națională de Căi Ferate
CĂTĂLIN GHERAN – Director General, Programe Europene, Infrastructură Mare, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene
IUSTIN IVĂNESCU – Associate Banker, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare
IRIZA SCARLAT – Membru, Comisia de Transport și Energie, Senatul României
BOGDAN DOBRIN – Director Direcția de Reglementare și Armonizare Legislativă, Agenția Națională pentru Achiziții Publice
GRAȚIAN MIHĂILESCU – Fondator, Urbanize Hub
*despre Expirat Halele Carol: Halele Carol reprezintă un proiect de reconversie în centru cultural și de evenimente a vechilor spații industriale cu valoare istorică ale Fabricii Hesper. Zona Parcului Carol, fostă colină cu viță-de-vie, s-a transformat acum mai bine de 100 de ani în cel mai avangardist loc urban, reflectând ambițiile pentru progres tehnologic și schimbare socială ale Bucureștiului din acea vreme. Parcul, construit inițial ca expoziție internațională, la care se adagă muzeul tehnicii, prima stație de tren din București, observatorul astronomic și multe alte puncte de interes din zonă, făceau ca acest sit să fi fost odinioară un important nod urban. Halele Carol, în formatul actual, reușesc să redea cartierului și orașului o nouă dinamică contemporană.
**speakerii sunt în curs de confirmare
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponbile.
Pentru înregistrare trimiteți un mail la mihaela.buligan@pointpa.ro
Pentru mai multe detalii legate de eveniment :
Liliana Munteanu, Head of Point Connections – liliana.munteanu@pointpa.ro
Ioana Marin, Special Projects Coordinator – ioana.marin@pointpa.ro